Ταμειακά διαθέσιμα στην «κόψη του ξυραφιού»

Ταμειακά διαθέσιμα στην «κόψη του ξυραφιού»Δεκαπέντε κρίσιμες ημερομηνίες για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ εντοπίζει η Eurobank σε ανάλυσή της, αρχής γενομένης από σήμερα με τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και με τελευταίο σταθμό τη σύνοδο κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, ανάλυση της Alpha Bank αναδεικνύει την ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης και εκτιμά ότι θα υπάρξει από φέτος πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.
Μεταξύ των ημερομηνιών που επικεντρώνουν την προσοχή τους οι αναλυτές της Eurobank, περιλαμβάνονται τα Eurogroup του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, όπου θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ. Επίσης, καθοριστικής σημασίας θα είναι και τα ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και οι επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Μάλιστα, στο χρονοδιάγραμμα της τράπεζας με τις «καυτές» ημερομηνίες, περιλαμβάνεται και η επισήμανση ότι στα μέσα Οκτωβρίου φέρεται να εξαντλείται η ρευστότητα του κράτους, όταν στις 19 Οκτωβρίου θα πρέπει να καλυφθούν λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 1,625 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η Alpha Bank διαπιστώνει ότι οι σκληρές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης των τελευταίων δυόμισι ετών «έχουν αρχίσει πλέον να αποδίδουν καρπούς» και εκτιμά πως χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν να επιστρέψει στην ανάπτυξη η ελληνική οικονομία. Μάλιστα, οι αναλυτές της σημειώνουν πως «η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης από το 2012 και η αύξηση αυτού του πλεονάσματος από το 2013 και μετά και η δραστική μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα αποτελέσουν την πιο σταθερή βάση για την ανάκτηση της αναγκαίας αξιοπιστίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας».
ΚΕΠΕ
Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα υποστηρίζει ότι αναλύσεις όπως αυτές του ΚΕΠΕ με αρνητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους την περίοδο μέχρι το 2020 «αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη περί το δέον γενέσθαι και αντιστρατεύονται την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς επιβεβαιώνουν τη ματαιότητα των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται». Μάλιστα, χαρακτηρίζουν τις εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ «καταθλιπτικές».
Πέραν αυτών, η Alpha Bank θεωρεί ότι η «έγκαιρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι τώρα δυνατή» και αυτό είναι «ο κεντρικός σκοπός της οικονομικής πολιτικής. Επίσης, υποστηρίζει ότι, «αντί να δίνουμε έμφαση στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προς την Ευρωζώνη και στις αναλύσεις περί βιωσιμότητας του χρέους», καλό θα ήταν να «διαπραγματευθούμε την άμεση εισροή των ήδη κατανεμημένων πόρων του πακέτου διάσωσης».