Μεγάλο κύκλωμα στήνει ψεύτικες αγοραπωλησίες αυτοκινήτων εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Νεαρός άνδρας από το Βόλο έπεσε θύμα απάτης από επιτήδειους τον Οκτώβριο του 2018. Απευθύνθηκε σε γνωστό επιχειρηματία του Βόλου θέλοντας ένα αυτοκίνητο το οποίο θέλησε να αγοράσει. Το αυτοκίνητο ήταν μεταχειρισμένο αξίας 3000 ευρώ και θα ερχόταν από το εξωτερικό, από τη Βουλγαρία συγκεκριμένα. Ο άνδρας έδωσε προκαταβολή 1400 ευρώ προκειμένου να το καπαρώσει. Περνούσαν όμως πολλές μέρες και άρχισε να ανησυχεί καθώς δεν παραλάμβανε το αυτοκίνητο. Ψάχνοντας συνειδητοποίησε ότι το αυτοκίνητο για το οποίο είχε δώσει προκαταβολή δεν υπάρχει και μπήκε σε λίστα αναμονής για την παραλαβή του. Έχουν περάσει περίπου τέσσερις μήνες και ο νεαρός ακόμα περιμένει μη έχοντας παραλάβει ούτε αυτοκίνητο αλλά ούτε και τα χρήματα του πίσω.

Οι Αρχές, με αφορμή τη μαρτυρία αυτή προτρέπουν τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε ότι αφορά αγοραπωλησίες αυτοκινήτων καθώς δρα ένα κύκλωμα εξαπάτησης τους που δεν έχει ακόμα εξαρθρωθεί με τους εξής δύο τρόπους: Πρώτον ως υποψήφιοι αγοραστές απαντώντας σε αγγελίες που έχουν βάλει ανυποψίαστοι πολίτες που επιθυμούν να πουλήσουν το αυτοκίνητο τους. Η όλη διαδικασία γίνεται διαδικτυακά και εξ αποστάσεως. Οι επιτήδειοι παρουσιάζουν και στέλνουν πλαστή απόδειξη δήθεν μεταφοράς του αντιτίμου του αυτοκινήτου στον ιδιοκτήτη του και αν εκείνος πεισθεί προβαίνει στην διαδικασία μεταβίβασης συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι δράστες τότε έχουν το αυτοκίνητο στο όνομα τους και με ταχύτατες ενέργειες προβαίνουν στη μεταπώληση του ώστε να εισπράξουν χρήματα αφενός και το αυτοκίνητο να φύγει γρήγορα από τα χέρια τους αφετέρου.

Ο δεύτερος τρόπος εξαπάτησης είναι προσποιούμενοι τους πωλητές αυτοκινήτων που δεν υπάρχουν. Καταχωρούν αγγελία πώλησης στο διαδίκτυο συνήθως πωλώντας το αυτοκίνητο σε πολύ συμφέρουσα τιμή. Πολλοί πείθονται να αγοράσουν το όχημα έχοντας δει μόνο φωτογραφίες, με την πρόφαση ότι βρίσκεται στο εξωτερικό. Στη συνέχεια τους πείθουν να καταβάλλουν προκαταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό καθώς και συχνά έξοδα μεταφοράς του αυτοκινήτου επειδή, όπως είπαμε, βρίσκεται υποτίθεται στο εξωτερικό. Από τη στιγμή που τα χρήματα μπουν στο λογαριασμό των δραστών, εκείνοι διακόπτουν επικοινωνία, δε σηκώνουν τηλέφωνα και χάνονται γενικώς τα ίχνη τους. Ταυτόχρονα εκταμιεύουν απευθείας το ποσό που τους έχει καταβάλει ο ανυποψίαστος υποψήφιος αγοραστής και εξαφανίζονται. Συνήθως όλες αυτές οι συναλλαγές και η όλη επικοινωνία λαμβάνει χώρα διαδικτυακά, από τηλεφώνου κ γενικώς εξ αποστάσεως. Οι δράστες αποφεύγουν τη διαπροσωπική επαφή ώστε να μη γίνονται γνωστά τα χαρακτηριστικά τους κι έτσι να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν.