Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης

Στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης αναφέρθηκε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στο πλαίσιο συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με θέμα τη σχέση ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο γεύματος των υπουργών με τον Επίτροπο Ενέργειας, Gunther Oettinger, ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ιδιαίτερα, τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας, λόγω, κυρίως του αγωγού φυσικού αερίου TAP και των διασυνδέσεων του. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν και οι δυνατότητες που έχει και μπορεί να αναπτύξει ο τερματικός σταθμός του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που έγιναν, φέτος, στη Βουδαπέστη για το λεγόμενο Κεντρικό Διάδρομο Αιγαίου-Βαλτικής, που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με αντίστροφη ροή.

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας, λόγω του ότι υπάρχουν κράτη που παράγουν ατομική ενέργεια και κράτη που απέχουν από αυτή τη μορφή ενέργειας, εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη χρήση φυσικών πόρων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο ελληνικός λιγνίτης.

Εξάλλου, κατά τον κ. Βενιζέλο έντονη ανισότητα δημιουργούν εντός της ΕΕ και οι μεγάλες διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το πρώτο βήμα που θα έπρεπε να γίνει. κατά τον υπουργό, είναι η ενιαία διαπραγμάτευση όλων των κρατών μελών, δια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου, ώστε να υπάρχει μια ενιαία τιμή και να μην αναπαράγονται αυτές οι διαρθρωτικές ανισότητες.

Στη διάρκεια του γεύματος μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην ενεργειακή διάσταση της ουκρανικής κρίσης και στις σχέσεις Ε.Ε.- Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας.

Πηγή: Nautemporiki.gr