Η διμοιρία των ΜΑΤ μήνυσε τους αξιωματικούς

Κατά των αξιωματικών που είχαν την ευθύνη συντονισμού της επιχείρησης στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, το πρωί της 31ης Οκτωβρίου, στρέφονται με μήνυσή τους στην Εισαγγελία τα μέλη της Α-513 διμοιρίας των ΜΑΤ. Πρόκειται για τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν σοβαρά από πέτρες, τσιμεντόλιθους και μάρμαρα τα οποία αντιεξουσιαστές πετούσαν από τις ταράτσες των προσφυγικών πολυκατοικιών, στα πρόσφατα επεισόδια δίπλα στη ΓΑΔΑ.

Οι τραυματίες αστυνομικοί (υπέστησαν κατάγματα στα χέρια και τα πόδια) καταγγέλλουν ότι οι ανώτεροί τους τούς οδήγησαν σε αστυνομική επιχείρηση που ήταν προορισμένη να αποτύχει. «Διαταχθήκαμε να ενεργήσουμε άμεσα, χωρίς βοήθεια, με αποτέλεσμα να σταλούμε ως “πρόβατα επί σφαγήν”, να εκτεθούμε σε κίνδυνο και να τραυματισθούμε», αναφέρουν στη μήνυσή τους. Στην υπόθεση παρενέβησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών. Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, συγκεκριμένα, κοινοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Εφετών, στον Αρειο Πάγο και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα. Σε αυτήν, το προεδρείο του σωματείου ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες στην αστυνομική ηγεσία κατηγορώντας την ότι εκθέτει τους αστυνομικούς σε κίνδυνο για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το ιστορικό
Το πρωί της 31ης Οκτωβρίου, 15 αστυνομικοί της Α-513 διμοιρίας πήραν εντολή να εκτελέσουν υπηρεσία έξω από το Εφετείο της Αθήνας, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Εφυγαν με «κλούβα» από την έδρα της υπηρεσίας τους στην Καισαριανή στις 7 π.μ. και 20 λεπτά αργότερα αποβιβάστηκαν στη γωνία της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Δέγλερη, απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Λίγα μέτρα πιο μακριά βρίσκονταν συγκεντρωμένα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Φορούσαν κράνη και κουκούλες και κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα, λοστούς, καδρόνια, πυροσβεστήρες και άλλα «πολεμοφόδια».

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι αναρχικοί προσπάθησαν αρχικά να επιτεθούν σε 6 - 7 άτομα, μέλη ή υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, που περπατούσαν στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Αλεξάνδρας με κατεύθυνση προς την είσοδο του Εφετείου. «Αντιδράσαμε άμεσα προκειμένου να διαφυλάξουμε την τάξη και να αποτρέψουμε ενδεχόμενη σύρραξη, μπαίνοντας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Οταν φτάσαμε σε κοντινή απόσταση, τα άτομα που ανήκαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο μάς επιτέθηκαν χτυπώντας μας με τα αντικείμενα που κρατούσαν».

Οι αστυνομικοί της Α - 513 διμοιρίας παρέμειναν για περίπου μιάμιση ώρα στο σημείο και δέχονταν σποραδικές επιθέσεις με πέτρες, μάρμαρα και ξύλα από τους κουκουλοφόρους, ενώ πραγματοποίησαν δύο συλλήψεις. Στις 9 π.μ. πήραν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να μετακινηθούν στην πίσω πλευρά των προσφυγικών (την οδό Ξυνιάδος) όπου 30 - 40 κουκουλοφόροι συνέχιζαν να δρουν ανεξέλεγκτα, προκαλώντας φθορές σε σταθμευμένα και διερχόμενα αυτοκίνητα. Κατά τη μετακίνησή τους ωστόσο, οι αστυνομικοί της διμοιρίας δέχτηκαν νέες, σφοδρές επιθέσεις από κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στα γύρω στενά και είχαν ακροβολιστεί στις ταράτσες των πολυκατοικιών. «Οι επιθέσεις τους ήταν συντονισμένες, αφού υπήρχαν παρατηρητές στις γωνιές των οδών και στις ταράτσες των προσφυγικών».

Στις 11 π.μ., τέσσερις ώρες μετά την έναρξη των επεισοδίων, οι συνθήκες για τους αστυνομικούς της διμοιρίας δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο. Αιτία στάθηκε η επίθεση που δέχθηκε μυστικός αστυνομικός της Κρατικής Ασφάλειας ο οποίος παρίστανε τον διερχόμενο μοτοσικλετιστή και έγινε αντιληπτός από τους αναρχικούς. Το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ διέταξε τα μέλη της διμοιρίας να χωριστούν στα δύο και μία ομάδα να προσπαθήσει να «ανακτήσει» και να απομακρύνει την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα του μυστικού αστυνομικού από το σημείο της επίθεσης.

Επιπλέον, οι αξιωματικοί στο Κέντρο Επιχειρήσεων έδωσαν εντολή στους αστυνομικούς να μην κάνουν χρήση δακρυγόνων καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». «Διαβιβάσαμε ότι είναι αδύνατον να προσεγγίσουμε το σημείο αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη», αναφέρουν στη μηνυτήρια αναφορά τους οι αστυνομικοί και προσθέτουν ότι το αίτημα του επικεφαλής τους να περιμένουν τη δεύτερη ομάδα της διμοιρίας και να «ενεργήσουν από κοινού» απορρίφθηκε από τους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ.  «Το Κέντρο μάς έδωσε εντολή, λέγοντάς μας “όχι, ενεργήστε τώρα”. Προσπαθήσαμε να κινηθούμε για να προβούμε σε συλλήψεις αλλά αναγκαστήκαμε να οπισθοχωρήσουμε. Τραυματιστήκαμε όλοι και είναι ευτύχημα που επιζήσαμε».

Επιστολή διαμαρτυρίας
Οι τέσσερις αστυνομικοί της Α - 513 διμοιρίας των ΜΑΤ υπέστησαν κατάγματα και θλαστικά τραύματα στα χέρια και τα πόδια, και έκτοτε βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια. Κατηγορούν την ηγεσία τους ότι τους έστειλε σε μια επιχείρηση που ήταν καταδικασμένη να αποτύχει και ότι, παρά τη σφοδρότητα των επιθέσεων, δεν διέθεσε επιπλέον δυνάμεις, αφήνοντάς τους αβοήθητους απέναντι σε υπεράριθμο και εξαγριωμένο πλήθος. Στην υπόθεση παρενέβη η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, που διατηρεί ισχυρά ερείσματα μεταξύ των αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ, ΥΜΕΤ). Το προεδρείο του σωματείου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στις ηγεσίες της Δικαιοσύνης και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ζητώντας την προστασία των συναδέλφων τους από «αχρείαστους, σοβαρούς τραυματισμούς». Επιπλέον, επεσήμαναν την ανάγκη προσεκτικότερης και ορθολογικότερης χρήσης των ΜΑΤ, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και των αστυνομικών. Στις 25 Νοεμβρίου πάντως ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας επισκέφθηκε την έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή και ευχαρίστησε τους αστυνομικούς της υπηρεσίας για τις «επιδόσεις» τους κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και κατά τις διαδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου.