Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών

Από το 2014 λειτουργούσε το κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών από τη χώρα μας προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκομίζοντας 4.103.424 ευρώ και 68.263 δολάρια. To κύκλωμα εξαρθρώθηκε με τη σύλληψη έντεκα ατόμων, που χαρακτηρίζονται από την ΕΛΑΣ ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου.

Η οργάνωση μετέφερε αεροπορικώς, από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, μετανάστες, οι οποίοι έφταναν ακτοπλοϊκώς στην Κρήτη από Αθήνα, ενώ για κάθε έναν λάμβανε ως αμοιβή ποσό από 3.500 ως 4.000 ευρώ. Για τα παιδιά η αμοιβή ανερχόταν στο χρηματικό ποσό των 2.000.

Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 27 έως και 50 ετών και πρόκειται για εννέα αλλοδαπούς από τη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο, καθώς και δύο ημεδαπούς - ενός άνδρα και μίας γυναίκας - οι οποίοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει χρηματικά ποσά τουλάχιστον 4.103.424 ευρώ και 68.263 δολαρίων.

Το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων σε Τουρκία, Ηράκλειο, Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν - κατά περίπτωση - στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Τα μέλη του πυρήνα της Τουρκίας, στην περίπτωση που οι αλλοδαποί διακινούνταν χερσαία προς την Ευρώπη, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Θεσσαλονίκης, ενώ στην περίπτωση που οι αλλοδαποί είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης αεροπορικώς, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Αθήνας ή της Κρήτης.

Τα μέλη του πυρήνα της Αθήνας απευθύνονταν στον πυρήνα της Κρήτης, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν τον αριθμό των αλλοδαπών που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν, αλλά και τις χώρες προορισμού τους.

Ακολούθως, μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν από το λιμάνι του Ηρακλείου τους αλλοδαπούς που κατέφθαναν με πλοία από την Αθήνα και στη συνέχεια μεριμνούσαν για την προσωρινή διαμονή τους σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου, έως την αναχώρησή τους από τον αεροδρόμιο.

Μάλιστα, οι αλλοδαποί, συχνά,. μεταφέρονταν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από άτομα του κυκλώματος που χρησιμοποιούσαν και μέλη των οικογενειών τους ως προκάλυμμα της δράσης τους.

Το κύκλωμα συνεργάζονταν με ημεδαπούς υπαλλήλους εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης στους αερολιμένες Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο υπάλληλος στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελούσε τον σύνδεσμο με την υπάλληλο στον αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης», η όποια ενημέρωνε το κύκλωμα για τις πτήσεις που εξυπηρετούσε η ίδια, ως υπεύθυνη ελέγχου ταυτοπροσωπίας στη θύρα αναχωρούντων επιβατών, όπου το κύκλωμα κατεύθυνε τους ενδιαφερομένους αλλοδαπούς.

Το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζε η οργάνωση διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala) και τα ποσά που διακινούνταν μετατρέπονταν σε νομίσματα τρίτων χωρών, ενώ η προμήθεια από κάθε μεταφορά χρημάτων, που ανέρχονταν μέχρι το 10% επί του ποσού, εξασφάλιζε στην οργάνωση περαιτέρω παράνομο οικονομικό όφελος.

Προκειμένου να μην αποκαλυφθούν, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν περισσότερες τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε διαφορετικά στοιχεία ταυτότητος, ενώ στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν παραπειστικά παρωνύμια στην αραβική γλώσσα.

Κατά της διάρκεια της επιχείρησης της Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων και σε χώρους που χρησιμοποιούσαν, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Χρήματα διαφόρων χωρών και συγκεκριμένα 12.360 ευρώ, 1.250 λίρες Συρίας, 195 λίρες Τουρκίας, 1.000 ριάλ Ιράν, 5 ντιρχάμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 16 δολαρίων ΗΠΑ, 41 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 28 κάρτες SIM διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, 48 τραπεζικά βιβλιάρια - κάρτες διαφόρων Τραπεζών, διάφορα έγγραφα αεροπορικών εταιρειών (εισιτήρια, κάρτες επιβίβασης),
25 διαβατήρια αλλοδαπών υπηκόων,
154 φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου,
19 φωτοαντίγραφα διαβατηρίων αλλοδαπών υπηκόων,
3 κάρτες εταιρείας μεταφοράς χρημάτων,
16 αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων,
55 έγγραφα αλλοδαπών υπηκόων,
32 βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις στην αραβική γλώσσα που αφορούν χρηματικά ποσά,
7 σκληρούς δίσκους και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων και
7 φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (tablet, laptop).

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Ηρακλείου, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.

Οι πρώτοι από τους 11 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ηρακλείου, διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και αναμένεται να απολογηθούν την Τετάρτη.