Βρέθηκε το δεύτερο μισό απολιθώματος προϊστορικής χελώνας μετά από 165 χρόνια

Ένας ερασιτέχνης παλαιοντολόγος που έψαχνε για δόντια καρχαρία σε ένα ρυάκι στην αμερική, βρήκε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον:

το μισό από ένα κόκαλο μπροστά ποδιού μιας τεράστιας θαλάσσιας χελώνας. Πιο εντυπωσιακό βέβαια είναι το γεγονός πως το άλλο μισό του βρίσκεται σε ένα μουσείο εδώ και 165 χρόνια! "Μόλις είδα πως ταιριάζουν, δεν πίστευα στα μάτια μου" δήλωσε ο Τζέιον Σέιν του κρατικού μουσείου του Νιου Τζέρσεϊ.

Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν ο ερασιτέχνης Γκρέγκορι Χάρπελ βρήκε το κακάο και το έφερε το μουσείο. Οι ειδικοί το προσδιόρισαν ως απολίθωμα χελώνας και τους φάνηκε εξαιρετικά γνώριμο. Όταν λοιπόν το μετέφεραν στην ακαδημία φυσικών επιστημών του πανεπιστημίου Ντρέξελ, ταίριαξε απόλυτα με ένα κόκκαλο που υπήρχε στη συλλογή τους από το 1849.

Έχει φοβερό επιστημονικό ενδιαφέρον για δύο λόγους. Καταρχάς γιατί γίνεται σαφές πως η χελώνα ηλικίας 70 εκατομμυρίων ετών είχε μήκος πάνω από 3 μέτρα, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες που έχουμε βρει, και κατά δεύτερον επειδή το εύρημα του 2012 φέρνει στην προσοχή μας σημαντικές ανακαλύψεις για τα απολιθώματα, καθώς ήταν στην ίδια ακριβώς κατάσταση με το επί 165 χρόνια φυλασσόμενο μισό του, παρόλο που ήταν εκτεθειμένο στη φύση.