Αυτεπάγγελτες συλλήψεις για όσους διακόπτουν πλειστηριασμούς και επιτίθενται στους συμβολαιογράφους

Σε αυτεπάγγελτο αδίκημα, που σημαίνει πως η αστυνομία χωρίς μήνυση από την πλευρά των παθόντων, θα μπορεί να συλλαμβάνει, θα γίνει η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνης (η εισβολή στα γραφεία τους) σε βάρος των συμβολαιογράφων, σύμφωνα με την επίσημη θέση της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε στη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η συνάντηση έγινε μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων να ξεκινήσουν αποχή έως τις 31 Δεκεμβρίου για λόγους ασφαλείας μετά τις επιθέσεις που δέχονται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να διασφαλίσουν την διεξαγωγή των πλειστηριασμών θα κινηθούν σε δύο άξονες. Συγκεκριμένα:

-"σχεδιάζεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα.

-Επιπλέον, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια".

Όπως αναφέρει: "κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών το προσεχές διάστημα". Πάντως οι μέχρι τώρα ενδείξεις κατατείνουν πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα συνεχίσουν να γίνονται στα γραφεία των συμβολαιογράφων (παρά το περί του αντιθέτου αιτήματά τους) για αυτό και θα γίνει αυτεπαγγέλτως διωκόμενο το αδίκημα της "οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογράφου".

Στην ευρεία σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με το Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου στο υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος.