Ακτινογραφία στα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου μετά το θάνατο της 41χρονης

«Ακτινογραφία» στα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου θα πραγματοποιήσει Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, μετά και τον έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή την καταγραφή πέντε περιστατικών μετεγχειρητικών επιπλοκών σε ασθενείς του νοσοκομείου. Σε μία περίπτωση μάλιστα οι επιπλοκές ήταν μοιραίες για μία 41χρονη ασθενή.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας, έργο της Επιτροπής (στην οποία συμμετέχουν ένας Αναισθησιολόγος,  ένας Λοιμωξιολόγος, ένας Μικροβιολόγος, ένας Βιολόγος και ένας Βιοτεχνολόγος) είναι η διενέργεια όλων των απαιτούμενων ελέγχων προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές  στο περιστατικό που έλαβε χώρα στο Γ.Ν. Ζακύνθου, και να προταθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι εφικτή η επαναλειτουργία των χειρουργείων του Νοσοκομείου.

To πόρισμα της Επιτροπής θα παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν στη Διοίκηση του Γ.Ν. Ζακύνθου και την 6 Υ.Πε., με κοινοποίηση στο Γραφείο του Υπουργού Υγείας.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούμενο από ειδικούς επιστήμονες έχει ήδη επισκεφθεί το νοσοκομείο Ζακύνθου, προκειμένου να εξακριβώσει τα αίτια για τα οποία οι πέντε ασθενείς παρουσίασαν επιπλοκές ύστερα από χειρουργική επέμβαση. Οι ειδικοί κάνουν αυτοψία στα χειρουργεία, καθώς και νέο εργαστηριακό έλεγχο για την ύπαρξη μικροβίων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να ευθύνονται αναισθησιολογικά φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στους ασθενείς.

Οι πρώτοι έλεγχοι στον χώρο των χειρουργείων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την εμφάνιση του πρώτου σοβαρού περιστατικού, ήταν αρνητικοί στην ύπαρξη μικροβίων. Για λόγους ασφαλείας ωστόσο τα χειρουργεία του νοσοκομείου παραμένουν κλειστά.