«Ξυπνούν» μνήμες στην Κρήτη: Αναβιώνει το διπλό μακελειό στον Προφήτη Ηλία

Σε δεύτερο βαθμό αναβιώνει σήμερα, Τετάρτη, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ηρακλείου, η δίκη για το μακελειό του Προφήτη Ηλία, που είχε συγκλονίσει την Κρήτη τον Ιούνιο του 2012, με θύματα δύο άντρες, τον 34χρονο Πρίαμο Ξυδάκη και τον Μανώλη Σταυρουλάκη.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε έναν 53χρονο, τότε, κρεοπώλη για τη δολοφονία του Πρίαμου Ξυδάκη συν οκτώ έτη για τη δολοφονία του Μανώλη Σταυρουλάκη για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή.

Ο Πριάμος Ξυδάκης
Ήταν 24 Ιουνίου του 2012 και ενώ στο χωριό του Προφήτη Ηλία το γλέντι του Κλήδωνα ήταν σε εξέλιξη, ο 34χρονος Πρίαμος Ξυδάκης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του 53χρονου κρεοπώλη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο αλλά και το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, ο Πρίαμος Ξυδάκης, μετά από μια τηλεφωνική αψιμαχία που είχε με τον 53χρονο άντρα, πήγε στο κρεοπωλείο με έναν λοστό στα χέρια. Ο 53χρονος καθόταν στο γραφείο του καταστήματος ενώ μέσα στο κρεοπωλείο ήταν και οι δύο γιοι του. Ακολούθησε έντονη λογομαχία ανάμεσα στον 53χρονο και τον Πρίαμο Ξυδάκη και τότε ο κρεοπώλης πήγε στο αυτοκίνητό του για να πάρει μια καραμπίνα. Στο μεταξύ, ο ένας γιος του 53χρονου έβγαλε ένα πιστόλι που είχε μαζί του και το προέταξε προς τον Πρίαμο Ξυδάκη. Ο Πρίαμος αντέδρασε και ακολούθησε πάλη κατα τη διάρκεια της οποίας το δάκτυλο κάποιου εκ των δύο πάτησε τη σκανδάλη και το πιστόλι άρχισε να πυροβολεί συνεχώς. Κατά τη διάρκεια της πάλης επλήγησαν στο σώμα τόσο ο 53χρονος όσο και ο γιος του. Ο 53χρονος, ωστόσο, που είχε πάρει ήδη την καραμπίνα από το αυτοκίνητό του, ταυτόχρονα με τον τραυματισμό του έριξε μια βολή, τα σκάγια της οποίας πέτυχαν στην καρδιά τον Πρίαμο Ξυδάκη και τραυμάτισαν θανάσιμα τον Μανώλη Σταυρουλάκη που καθόταν σε διπλανό καφενείο.

Διαφορετική, ωστόσο, ήταν η εκδοχή που έδωσε η πλευρά της υπεράσπισης, σε πρώτο βαθμό. Οπως υποστήριξαν, ο Πρίαμος Ξυδάκης ήταν εκείνος που κρατούσε το όπλο από το οποίο τραυματίστηκαν ο κρεοπώλης και ο γιος του και η μία και μοναδική βολή που έριξε ο 53χρονος ήταν στο πλαίσιο της άμυνας.

Για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του Πρίαμου Ξυδάκη κατηγορείται και ο γιος του κρεοπώλη, για τον οποίο όμως η υπόθεση έχει διαχωριστεί καθώς ήταν ανήλικος κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης.

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα καθίσει και ο ένας αδερφός του κρεοπώλη, ο Στέφανος Κοκολογιάννης που σε πρωτο βαθμό καταδικαστηκε σε φυλάκιση 14 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα του Πρίαμου Ξυδάκη, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ωστόσο η έφεσή του είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα με την προϋπόθεση ότι κάθε αρχή του μήνα θα πρέπει να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα. Αθώος κρίθηκε ο δεύτερος αδερφός του κρεοπώλη, Σπύρος Κοκολογιάννης που κατηγορείτο επίσης για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα του 34χρονου.