Ψεύτικος γιατρός κατηγορείται για πρόκληση τριών θανάτων στην Ελλάδα

Η ελληνική αστυνομία δημοσίευσε τη Δευτέρα φωτογραφίες του 47χρονου ύποπτου Νίκου Κοντοστάθη που παρουσιάζεται ως γιατρός που φέρεται να προκάλεσε το θάνατο τριών καρκινοπαθών.

Ο ίδιος οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την κατάθεσή του ενώπιον δικαστή και ανακριτών τη Δευτέρα.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε αυτόν περιλαμβάνουν ανθρωποκτονία κατά συρροή, απάτη, πλαστοπροσωπία ιατρού και εμπορία ναρκωτικών. Λόγω του ρόλου του, φέρεται να έχει συμβάλει στο θάνατο τριών ασθενών, δύο εκ των οποίων ήταν ανήλικοι ηλικίας 14 και 16 ετών, και ένας 76χρονος άνδρας.

Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον ύποπτο ψεύτικο γιατρό αφού οι αξιωματούχοι πέρασαν περισσότερο από δύο μήνες προσπαθώντας απεγνωσμένα να τον εντοπίσουν.

Ένα στοιχείο είχε οδηγήσει στον Κοντοστάθη μετά την υποβολή αγωγής από τους γονείς των δύο αγοριών και την κόρη του μεγαλύτερου άνδρα, που όλοι έπασχαν από καρκίνο. Η ευκαιρία εντοπισμού του ήρθε όταν ο ύποπτος εξαργύρωσε μια επιταγή από τον πατέρα ενός από τα αγόρια.

Υποστηρίζοντας ότι είναι ερευνητής που ειδικεύτηκε στην παιδιατρική χειρουργική και την ογκολογία, ο Κοντοστάθης λέγεται ότι εξαπάτησε τουλάχιστον 45 «ασθενείς» και τις οικογένειές τους με ψεύτικες θεραπείες.

Ο ύποπτος τους υποσχέθηκε μια θαυματουργή θεραπεία βασισμένη σε μη ασφαλείς ουσίες που προέρχονται από το Διαδίκτυο, προωθώντας τις ως «εναλλακτική θεραπεία».

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, η οικογένεια ενός από τα αγόρια πλήρωσε περίπου 15.000 ευρώ για να λάβει αυτό που τους είχαν πει ότι ήταν η θεραπεία για τον καρκίνο του γιου τους. Ένας άλλος ασθενής εμφανίστηκε επίσης, λέγοντας ότι είχαν πληρώσει έως και 30.000 ευρώ αφού εξαπατήθηκαν για την ταυτότητα του άνδρα.

Ο Κοντοστάθης επίσης ερευνάται για μια απάτη 50 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήθηκε το 2005. Ο ύποπτος σε αυτό το σχέδιο φέρεται να παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος κυβερνητικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και έπεισε τους μεσίτες να πουλήσουν συστήματα τηλεπικοινωνιών σε αριθμό χωρών.

Η Ελληνική Αστυνομία ζητά επί του παρόντος μάρτυρες που ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα των εγκλημάτων του υπόπτου.